Blog

Élelmiszerek emésztési ideje

Az élelmiszerek emésztési ideje különböző, fontos, hogy ezt megértsük, mivel ezzel is tudjuk javítani szervezetünk működését.

Ha irritábilis bél problémában szenved, érdemes átnézni az ételek különböző emészthetőségét, így ezzel is lehet javítani a bélrendszeri problémákat.

A pontos emésztési idő függ a személytől és korától, egészségétől, anyagcseréjétől és sok más tényezőtől, így ezek az adatok csak tájékoztató jellegűek.


Gyorsan emészthető ételek:


mint a nevük is mutatja, gyorsan átjutnak a gyomron, így nem nehezedik el a gyomor. Mivel nem okoznak teltségérzetet, így mennyiségük könnyen túladagolható, kalóriatöbletet, súlygyarapodást eredményezhetnek. Legjobb példa erre a gyümöcslé, amely magas kalóriatartalmú és a vércukor szintet is megemeli, mennyiségét pedig szinte észre sem vesszük.

Naponta max. 2 maréknyi gyümölcsöt javaslok, ezt is inkább napközben. Az éjszakára foyasztott gyümölcs megzavarhatja az alvást.


Lassan emészthető ételek:emésztőrendszeren áthaladási ideje lassabb, ezért szervezetünknek állandó energiát biztosít. Azonban ügyelni kell arra, hogy ne fogyasszunk egész nap lassú felszívódású ételeket, lassan emészhető ételeket, hogy elkerüljük az emésztőrendszer túlterhelését, hagyjuk pihenni is.

​​Javaslom, hogy kerüljük a gyors és lassú felszívódású ételek kombinációját ugyanabban az étkezésben.

Pl. ha gyümölcsöt nem ajánlok fogyasztani egy kiadós ebéd után, hiszen az gyorsan emészthető így a lasabban emészthető étellel együtt erjedésnek, rothadásnak indul.

Gyümölcs fogyasztását ezért mindig külön javaslom.

Ha éppen lassan emészthető ételt fogyaszt és emészése még folyamatban van, nem tanácsos újra étkezni, mert kellemetlenségeket okozhat a gyomorban, bélrendszerben, kedvezve ezzel a rothasztó baktéiumok elszaporodásának. A folyamatos emésztés energiát von el a szervezettől. A böjtölés, intermittent fasting tehermentesíti az emésztőrendszert, így ennek hatására energikusabbak leszünk, anyagcserénk felgyorsul.

Reggel éhgyomorra ajánlok egy pohár vizet inni, ami azonnal átjut a gyomron és hidratálja a bélrendszert. Dehidratációval a vér is besűrűsödik, lassul a vérkeringés, álmosabbak, fáradtabbak leszünk. Székrekedés gyakori oka, hogy nincs megfelelően hidrtatálva a szervezet.Gyümölcslé, gyümölcsök emésztése:

kb.15-20 percen belül halad át az emésztőrendszeren. A friss zöldség- és gyömölcslevek rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így a gyors emésztésükkel hamar hozzájuthatunk ezen értékes anyagokhoz.

A magasabb rosstartalmú turmixok hasznosabbak, mivel 20-30 percig emésztődnek a gyomorban.

Gyümölcsök közül a görögdinnye, ami a leggyorsabban emészhető, ezért nem tanácsos keverni pl, a naranccsal, aminek emésztési ideje kb. 40 perc.Zöldségek emésztése:

A nyers, magas víztartalmú zöldségek pl. saláták, uborka, retek, paprika, paradicsom emésztési ideje kb. 30 perc

Keresztesvirágúak pl. brokkoli, kelkáposzta, karfiol, bock choy főzve kb. 40 perc az emésztési ideje

Gyökérzöldségek pl. cékla, sárgarépa főzve kb. 50 perc az emésztési idő

Keményítőtartalmú zöldségek pl. burgonya, gesztenye kb. 60 perc alatt emésztődnek meg.

Keményítőtartalmú ételeket főzés után 24 óráig javaslom hűteni, majd langyosítva fogyasztani, így sokkal jobban emészthetővé válik és a jótékony baktériumok növeedését is segíti.Gabonák emésztése:

Pl. barnarizs, hajdina, zab kb. 90 percet vesz igénybe az emésztéseHüvelyesek:

kb. 120 percet vesz igénybe az emésztése. Ide tartoznak babfélék, a csicseriborsó, és a lencse, természetesen főzve.Magvak, csonthéjasok: 

Az összes magas zsírtartalmú mag mint pl. napraforgómag, tökmag, szezámmag emésztési ideje ( nyersen) kb. 2 órán át emésztődik. A magvakat, dióféléket érdemes étkezés előtt beáztatni, az emésztés támogatására.

Csonthéjasok, mint pl. a kesudió, dió, mandula kb. 3 óráig emésztődnek.Tojás emésztési ideje:

tojássárgája: kb. 30 perc, 

tojásfehérje kb. 40 percHúsok emésztési ideje:

halak kb 30 perc, zsírosabb halak kb. 40 perc

csirke, pulyka kb. 2 óra

marha, bárány kb. 4 óra

sertés kb. 5 óraTehát összegezve a legfontosabbak:

• gyümölcsöt mindig magában érdemes fogyasztani

• kerülje a szűrt 100%-os gyümölcslét, legjobb, ha smoothie formájában fogyasztja vagy magában csak a gyümölcsöt. Így rostdúsabb és a vitaminok is jobban felszívódnak

• ne terhelje túl a testét, ha egész nap nehezen emészthető ételeket fogyaszt, az emésztőrendszer kimerül

• néha nehéz kikerülni, hogy megfelelőképpen kombináljuk az emészthetőséget, ezért az ebéd ideje a legalkalmasabb arra, hogy eltérő emésztési idejű ételeket fogyasszunk egyszerre. Ilyenkor könnyebben megbírkózik vele a szervezetünk.

• IBS, emésztési - és bélproblémák esetén érdemes fokozottabban ügyelni az emésztési időre és összehangolni a táplálékokat közel azonos emésztési időre.

Ha úgy érzi, emésztése nincs rendben, érdemes egy Genetiaki Mikrobiom  alapú székletteszttel leellenőrizni az emésztőrendszert, a tesztek 15 perces ingyenes konzultációval megvásárolhatók ITT

Emésztőrendszeri problémák esetén szeretettel várom konzultációmra:

Angela Kulcsar FM Nutrition Diagnostic Practititoner Nutritionist Bélproblémák szakértője www.angelakulcsar.com

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon