Blog

Autoimmun betegségek


Az Autoimmun betegségeknek az a lényege, hogy a szervezet a saját fehérjéit anitgénnek ismeri fel és ezek ellen ellenanyagot termel.

A hibás immunreakció, azaz az autoimmun reakció során gyulladás alakul ki a megtámadott szövetben, szervben, vagy testrészben és idővel a fehérjét szintetizáló sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, végső esetben el is pusztulhat.

Nem tudunk ellene védekezni, hiszen éppen a védekező rendszerünkben, azaz az immunitásunkban van a hiba. "Szerencsés" esetben csak egy-egy szervet támad meg, rosszabbik esetben a bőrt, az erek falát, vagy az idegrendszer valamelyik alkotóját – és így az egész testet érinti a betegség.

Az autoimmun betegség gyűjtőfogalom, amelybe különböző betegségek tartoznak, a leírt reakció azonban mindegyikre jellemző.

Kialakulásának okai igen komplexek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az okok az egyes betegségek esetében is változhatnak. Kialakulásukban különböző immunológiai, genetikai, fertőzéses eredetű és környezeti faktorok játszanak szerepet. Külön-külön is, vagy együttvéve, egymásra épülve is kiválthatják ezek az okok az egyes autoimmun betegségeket.

Az immunulógusok többsége szerint elsősorban a hajlam öröklődik, majd különböző környezeti ártalmak, fertőzéses betegségek játszanak szerepet az adott autoimmun betegség kialakulásában. Az már bizonyított, hogy akinél már korábban felismertek valamely autoimmun betegségre való hajlamot, annál egy fertőző betegség az adott autoimmun betegség kitörését képes okozni.

Érdekes módon legtöbb autoimmun betegség elsősorban nőket érint.

Legalább 80 fajtája ismert, ezek közé tartozik a pajzsmirigyet érintő Hashimoto thyreoditis, de közéjük tartozik a Lupus, Rheumatoid Arthritis, Sclerosis Multiplex, 1. Típusú Cukorbetegség sőt újabb kutatások szerint a Parkinson-kór is.

Az autoimmun betegség tünetei

  • a kézujjak szimmetrikus elfehéredése, lilulása (Raynaud-kór)

  • pillangó alakú bőrpír az arcokon

  • laborvizsgálat során a vérlemezkék számának csökkenése

  • vörösvérsejt-szétesés

  • májfunkciós enzimeltérések

  • a gyulladásos paraméterek látszólag indokolatlan emelkedése

A hagyományos nyugati orvoslás szerint ez a betegség gyógyíthatatlan, az új típusú Functionalis Medicina szerint viszont akár gyógyítható is.

Miben működik ez másként?

Elsősorban a kialkulási okokat, a gyökereket keresi, egészen a genetikáig. Egy súlyos génhiba javításával a ma még gyógyíthatatlannak mondott betegségek is tünetmentessé válhatnak.

Egy mondás szerint, ha már két éve nincs a betegségre jellemző tünet, a vérből eltűnnek az antitestek, a beteg gyógyultnak tekinthető.

Megfelelő diétával, életmódváltással, mikrotápanyagokkal nagyon szép eredményeket tudunk elérni.

További felvilágosítás, bejelentkezés tt:

https://functionalmedicine7.wixsite.com/mysite/services


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon