Blog

Kullancsveszély elleni természetes védekezés


A közhiedelmekkel ellentétben nemcsak a fákról, bokrokról jelenthetnek veszélyt, hanem a fűben akár az udvaron, parkolóban is megbújhatnak. Akinek kutyája van ezt már biztosan megtapasztalhatta, mert előszeretettel másznak kedvenceinkbe.

A kullancsok kedvenc élőhelye az erdő, valamint a dús aljnövényzet, a magas páratartalmú környezet. Mivel a kullancsok szívesen vannak kb. fél méteres magasságú fűben, a gyerekek még inkább ki vannak téve a kullancscsípés veszélyének.

A zsákmányára várakozó kullancs a hőt és az illatokat érzékeli, nem szereti az erős fényt így emberekben szívesen másik a ruha alá.

Leginkább a hajlatokat kedveli vagy azokat a helyeket ahol vékonyabb a bőr. Orrmányával először érzéstelenítőt juttat a bőrbe majd megszívja magát vérrel. Legtöbbször csak viszketést érzünk.

A kullancs csípése nagyon veszélyes, mert több Autoimmun folyamatot indíthat el a szervezetben ill. Agyvelőgyulladást okozhat!

Abban az esetben, ha kullancsot találunk, minél előbb távolítsuk el, mert minél több időt tölt a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. A kullancs eltávolítása történhet körömmel, csipesszel, de fontos, hogy elkerüljük a potrohának a szétnyomását, beolajozását. A köztudattal ellentétben nem baj, ha a kullancs ormánya beleszakad a bőrbe, mert a szálkához hasonlóan kilökődik a bőrből.

Hogyan védekezhetünk ellene?

Mivel elsősorban a természetes megoldások híve vagyok, néhány tanács segítheti a kórokozók elleni védekezést:

- délben, a forróságot, meleget nem szeretik a kullancsok

- gyakran vágjunk füvet, mert a magasabb fűben érzik jól magukat

- szellős ruhát hordjunk

- néhény növény illatát kifejezetten utálják így a citrom, levendula, almaecet, borsmenta különösen ajánlott!

- B6 vitamin

Tippek:

1. A természetes kullancsriasztó szer használatát érdemes 2 óránként ismételni

2. Piknik előtt érdemes befújni az aljnövényzetet, a pokrócot is

3. Kiránduláskor gyakran kell bepermetezni a cipőt, lábszárat, zoknit

Még a legfontosabb óvintézkedés ellenére is előfordulhat, hogy egy kullancs megtalál minket. A kullancs által hordozott kórokozók átvitele ugyanis a beszúrást követő néhány órán belül történik ezért

24 órán belü el kell távolítani!

Ha 24 óráig benne van a bőrben akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót.


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon