Blog

Gluténérzékenység


A gluténérzékenység, búza érzékenység sajnos létező dolog.

A tudósok felfedezték, hogy a búzában lévő fehérje előidézheti a krónikus egészségi állapotok - pl. A sclerosis multiplex, az asztma és a reumás ízületi gyulladás - gyulladását, és hozzájárul a gluténérzékenység kialakulásához.

A gluténre összpontosító és az emésztési egészségre gyakorolt ​​hatásaival foglalkozó korábbi tanulmányokkal ez a 2016-as UEG Weekly-ben bemutatott új kutatás az amiláz-tripszint inhibitorokra (ATI-k) nevezett, a búzában található fehérjék különböző családjára fókuszál.

Ezek a fehérjék alkotják a búza 4 százalékát, a gabona természetes védőszereként működnek, távol tartva a bogarakat és más betolakodókat.

A tanulmány azt mutatja, hogy az ATI-k fogyasztása gyulladás kialakulásához vezethet a szövetekben, beleértve a nyirokcsomókat, a veséket, a lépet és az agyat. A bizonyítékok azt sugallják, hogy az ATI-k súlyosbíthatják a rheumatoid arthritis, a pajzsmirigy gyulladás, a sclerosis multiplex, az asztma, a lupus és az alkoholmentes zsírmáj betegség, valamint a gyulladásos bélbetegség tüneteit.

A gyulladásos betegségek kialakulásához való hozzájárulás mellett az ATI-k elősegíthetik más immunrendszerrel kapcsolatos krónikus állapotok gyulladását.

Az ATI-k legfeljebb 4% -a búzafehérjéket tartalmaznak, de képesek a bélben olyan erős immunreakciókat kiváltani, amelyek átterjedhetnek a test többi szövetére is.

Vezető kutató, Detlef Schuppan professzor, a Johannes Gutenberg Egyetem németországi professzora szerint

"A gyomorral kapcsolatos gyulladásos állapotok kialakulásához való hozzájárulás mellett úgy gondoljuk, hogy az ATI-k elősegíthetik más immunrendszerrel kapcsolatos krónikus állapotok szöveti gyulladását A nem-cöliákiás glutén érzékenységében megfigyelt bélgyulladás típusa különbözik a lisztérzékenység okozta gyulladástól, és nem hisszük, hogy ezt gluténfehérjék váltják ki. Ehelyett bebizonyítottuk, hogy a búzából származó ATI-k, amelyek szintén szennyezik a kereskedelmi glutént, aktiválják a bélben és más szövetekben az immunsejtek meghatározott típusát, ezáltal potenciálisan súlyosbítják a már meglévő gyulladásos betegségek tüneteit ".

A klinikai vizsgálatoknak most meg kell kezdeniük annak feltárását, hogy az ATI milyen szerepet játszik a krónikus egészségi állapotoknál.

"Reméljük, hogy ez a kutatás vezethet bennünket ahhoz, hogy az ATI-mentes étrendet javasolhassuk, hogy segítsen különböző potenciálisan súlyos immunológiai zavarok kezelésében" - teszi hozzá Schuppan professzor.

ATI-k és nem cöliákiás glutén érzékenység:

A krónikus egészségi állapotok gyulladása a bélen kívül, az ATI hozzájárulhat a nem lisztérzékeny glutén érzékenység kialakulásához.

Ez a feltétel már elfogadott orvosi diagnózis azok számára, akik nem rendelkeznek lisztérzékenységgel, de jó ha alkalmazzák a gluténmentes étrendet.

Az intesztinális tünetek, mint például a hasi fájdalom és szabálytalan bélmozgások, gyakran jelentetkeztek, ami megnehezíti az IBS megkülönböztetését. Az extraintesztinális tünetek azonban segíthetnek a diagnózisban, beleértve a fejfájást, az ízületi fájdalmat és az ekcémát.

Ezek a tünetek jellemzően a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után jelennek meg,

Schuppan professzor azt reméli, hogy a kutatás segíteni fog a nem-cöliákiás glutén érzékenység újbóli meghatározására egy megfelelő kifejezésre. "Ahelyett, hogy a nem-glomeruláris glutén érzékenység, amely azt sugallja, hogy a glutén solitíven okoz a gyulladást, pontosabban meg kell fontolni a betegség nevét"Angela Kulcsar

www.angelakulcsar.com


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon