Blog

Stressz és a Mellékvese-fáradtság


A stressz nagyon sok ember életében szerepel, ami egyrészt jó dolog, hiszen előre visz minket a fejlődésben.....a rossz viszont az, ha túlsúlyba kerül életünkben.

A stresszre adott válasz a szervezet részéről, hogy több kortizolt termel.

Ha a stressz hosszú időn keresztül ki van téve, a testnek van néhány mechanizmusa, amellyel megpróbál megvédeni minket a magas kortizol hatásától, amely ennek a stressznek köszönhető. Alapvetően csökkenti egyes receptorok érzékenységét, amelyek részt vesznek ezen az úton, és ismét bekapcsol a védelmi mechanizmus.

A szervezet megpróbálja megakadályozni, hogy a stressz által okozott magas kortizol-expozíció káros legyen, de sajnálatos módon a kortizol képződésének csökkenését eredményezi a jövőbeli stressz miatt.

Az agyhoz van köze, nincs köze a mellékvesékhez, tehát ilyen nincs, hogy képtelen a mellékvese kortizolt termelni. Ez nagyon ritka, az ún. Addison -betegség.

A második dolog, ami történhet, a kortizol rezisztencia. Ha ismeri az inzulinrezisztencia fogalmát, ez nagyon hasonló. A krónikusan magas kortizolszintek kortizolrezisztenciához vezethetnek, amit a kortizol receptor érzékenységének csökkenése okoz.

A receptorok érzékenyek a kortizolra, és ez a kortizol receptorok számának csökkenésével is járhat. Ismét ez a védő válasz. A szervezet megpróbálja megvédeni a magas kortizol hatásait, de az idő múlásával az alacsony kortizolhoz vezet.

A harmadik ok a kortizol biohasznosulása a szövetek szintjén. Ezt az okozhatja, hogy a kötő fehérje fokozódik, amely kortizolt hordoz az egész testben, és ez a kortizol konverziójának növekedésével is járhat, amely a hormon aktív formája a kortizonhoz, ami kevésbé aktív forma ,

Ezek a három mechanizmus, amelyek az alacsony kortoszolszinthez vezetnek.....tehát nem az, hogy a mellékvese nem tudja termelni. Nem jó megoldás ezekben az esetekben a kortizol-hormon külön adagolása.

A megoldás a test egyensúly-állapotának visszaállítása.

Mellékvese-fáradtság kezelésére itt lehet jelentkezni:


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon