Blog

PCOS körüli mítoszok


Úgy tűnik minden héten találkozom egy olyan beteggel, akinek az orvosa azt mondja PCOS betegsége van.

A PCOS vagy a policisztás petefészek-szindróma a hormonális egyensúlyhiányból eredő tünetek csoportja. Ez az egyik legfontosabb oka a meddőségnek. A fogamzóképes korú nők kb. 5-10% -a rendelkezik PCOS-szal, míg az összes nő legalább 30% -ának van némi PCOS tünete. És mint a legtöbb krónikus betegségben és állapotban, a PCOS előfordulási gyakorisága egyre nő a világon.

Azok a nők közül, akik PCOS-val jönnek hozzám, az orvos azt mondja, hogy a fogamzásgátló tablettátval "meg kell állítani". Sajnos, a tabletta nem igazolja hogy "megáll" a PCO. Ez csak maszkolja a tüneteit, miközben a szindróma a felszín alatt akadálytalanul folytatódik.

Senki sem tudja, mi okozza a PCOS-t. Nem is egyetlen rendellenesség, hanem legalább négy független rendellenesség, amelyek mindegyike átfedő, de ellentmondásos tünetegyüttes:

- Magas androgén vagy férfi hormonszint

- Pattanás

- Arcszőrzet növekedése

- Szabálytalan vagy hiányzó menstruációs ciklusok

- Petefészek ciszták

A látszólag nem kapcsolódó és véletlenszerű tünetek közötti kapcsolat? Gyanítható, hogy az inzulin, a testzsír és az anyagcsere az alapja ennek a konstellációnak.

És most döntsük meg a mítoszokat:

#1. PCOS egy szindróma

Valójában a PCOS öt diagnosztikai kategóriával rendelkezik:

1. típus: Klasszikus PCOS: magas androgénszint, szabálytalan vagy hiányzó ovuláció és policisztás petefészek

2. típus: Hyperandrogenic anovulatory: szabálytalan vagy hiányos ovulációval járó magas androgének (de nem policisztás petefészek)

3. típus: ovulációs PCOS: túlzott androgének policisztás petefészekel (de ovulációs rendellenesség nélkül)

4. típus: Nem hiperandrogén PCOS: szabálytalan vagy hiányzó ovuláció és policisztás petefészek

5. típus: Az elhízás, a nem hivatalos típus: az elhízás inzulinrezisztenciával több tesztoszteron termelést eredményezhet, majd ösztrogéntermelést eredményezhet, amelynek kombinációja akne, arcszőrzet és szabálytalan ciklusok kialakulásához vezethet a PCOS-ban.

#2.: PCOS-nél, a petefészekben ciszta van

Amint azt fent látjuk, ez nem mindig így van. A 2. típusú PCOS-ban a nő szabálytalan ciklusokkal és magas androgénszinttel rendelkezik, de nem rendelkezik petefészek-cisztával.

#3.: Ha nincs rendszeres menstruációs ciklust, akkor PCOS a beteg

Sok nő anovulatív (nem képes ovulálni), számos más tényező miatt. A mai stresszes, gyulladásos világban gyakran tapasztalom, hogy általában egy elnyomott HPG (hypothalamus, agyalapi mirigy, gonadal) kommunikációs útvonal eredménye.

Ezt az utat elfojthatja magas kortizolszint, magas inzulinszint vagy magas gyulladási szint, valamint túl alacsony vagy túl magas testzsír. Néha ezt az utat elfojtják mindezen okok együttvéve.

#4.: A PCOS gyógyítása fogamzásgátló tablettával történik.

A valóságban a fogamzásgátló tabletták semmit sem tesznek a PCOS vagy más hormonrendellenességek gyógyítására, megelőzésére vagy javítására. Hasznos lehet a tünetek kezelésére, de végül csak a problémát maszkolja....az okot nem oldja meg.

Saját megközelítési módom szerint ha nők csökkentik a gyulladást és egyensúlyozzák a tesztoszteront....a táplálkozáson, kiegészítéseken és életmódbeli változásokon keresztül, sokkal sikeresebb eredményeket érünk el.

5.: A PCOS visszafordíthatatlan.

Úgy gondolom, hogy ez ami a leginkább megcáfolja az összes PCOS mítoszt.

Számos betegemnek sikerült visszaállítani normál értékre a tesztoszteron szintjét, elvesztette a testzsírt, megszüntette az akne és az arcszőrzet növekedését.

Visszanyerték a menstruációs ciklusukat étrend, étrendkiegészítők és életmódbeli változások együttes hatásával.

Ha szeretnél Te is kigyógyulni PCOS betegségedből, várlak szeretettel PCOS/IR Konzultációra:


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon