Blog

Telomerek titkai


A 21. század a táplálkozástudomány új korszakát mutatja be, bemutatva a táplálkozás elképesztő erejét az emberi egészség javára.

A tudományos eredmények arra utalnak, hogy a táplálkozás képes lehet az idő visszafordítására - legalábbis egy kicsit.

A tudomány világosan bizonyítja, hogy a táplálkozás lelassíthatja a biológiai öregedés ütemét.

A telomerek egy DNS ismétlődő szekvenciája a kromoszóma végén. Minden egyes alkalommal, amikor egy sejt replikálódik és elválik, a telomerom elveszíti hosszúságát. Végül a telomerek elfogynak, és a sejt már nem osztható meg, ami a sejtek egészségének rossz állapotát váltja ki, ami hozzájárul a betegség kockázatához és a végleges sejthalálhoz.

Különböző stresszorok felgyorsítják azt a sebességet, amellyel a telomerek lerövidülnek, viszont felgyorsítják a biológiai öregedés sebességét. Az életkorral összefüggő rossz egészségi állapot számos esetben kapcsolódik a rövid telomerekhez. A telomerális lerövidülés nyilvánvalóan összefügg a szívbetegséggel, a hasi hízással, a cukorbetegséggel és a porc elvesztésével.

A telomerek a DNA-k végét lezáró, az öregedést kontrolláló anyagok. Minden alkalommal, amikor a sejt osztódik, a telomer rövidebbé válik. Ennek eredményeképpen, a sejtjek egyre rövidebb telomerekkel rendelkező sejtekké osztódnak. A szervezet egyre öregebb és gyengébb sejteket gyárt.

Ahogy a telomerek rövidülnek, a test egyre jobban öregszik. Ez a folyamat okozza a gyengülő memóriát, puhuló izomzatot, a látás romlását, az ízületek kopását és így tovább.

A rövid telomerek erőteljes génfunkciót eredményeznek, amely a gyulladást, az oxidatív stresszt és az immunsejtek öregedését érintő problémák hármasságát zárja le, amelyek az öregedési arányt és az öregedési megbetegedések kockázatát hordozzák.

.

Az öregedési folyamatot befolyásoló potenciálunk egyik módja egyszerűen a lassulás. A telomerek esetében ez azt jelenti, hogy olyan stratégiákat alkalmaznak, amelyek lassítják a lecsökkentett sebességet, miközben megvédik és javítják a minőségüket. A táplálkozástudomány feltörekvő ága azt bizonyítja, hogy ez lehetséges.

Egy másik érdekes lehetőség az, hogy képesek vagyunk meghosszabbítani a telomereket, miközben megőrzik a minőségüket, és ténylegesen visszafordíthatjuk a biológiai órát.

A genetikai sorsunk nem kőbe vésett folyamat. A gének kissé rugalmasak és a táplálkozás kiválóan orvosolja a génhiányokat. Számos génrendszert hoznak létre az anyaméhben, az élet első néhány hetében, és a korai években tovább formálódnak. Ezt követően számos tényező befolyásolja őket, különösen a táplálkozás. Ezeket epigenetikai beállításoknak nevezzük és meghatározzák, hogy a gének milyen módon fejezik ki funkcióikat.

A telomer hossza epigenetikusan szabályozott, vagyis a táplálkozási státus befolyásolja.

Ezért van az, hogy a tápanyagok képesek megfordítani a telomerek lerövidítését, az öregedés potenciálját.

A szervezetben lévő gyulladások különösen lerövidítik a telomerek hosszát.

A tápláló gyulladáscsökkentő stratégiák fontos részét képezik a telomerek megőrzésének eszköztárának.

Gyuladások felszámolására bejelentkezni itt lehet.Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon