Blog

Herxheimer reakció - avagy miért érezheted rosszabbul magad egy elkezdett terápiánál?


Elhatározod magad, hogy életmódot váltasz, elkezdesz egy terápiát, egy diétát és pár nap múlva ahelyett,hogy jobban éreznéd magad, úgy érzed állapotod rosszabbodott.
Szeded a táplálékkiegészítőket, a vitaminokat....de valahogy mégsem az igazi.
Mi történik ilyenkor? Csalódott vagy és kétségbeesett. Arról nem is beszélve, hogy szokatlan tüneteket is észlelhetsz:
- csúnya pattanások jelenhetnek meg
- influenzaszerű tünetek
- széklet, vizelet elszíneződése
- fokozott orrváladék ürülése
- kiütések a bőrödön
- izzadás, kellemetlen illatok
- puffadás, gázosodás
- gombásodás
- fejfájás
- szédülés, rossz közérzet
- hasmenés
- álmatlanság
De vajon mi okozza ezt?
Nem is gondolnád, de a benned lévő paraziták pusztulása.
Ugye így már jobban hangzik?
Milyen paraziták lehetnek benned:
- gombák Gramm-, Gramm + baktériumok
- férgek
- protozoonok
- vírusok stb.
Joggal merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mik is azok a paraziták. A válasz egyszerű: olyan mikroszkopikus méretű, vagy akár méteresre megnövő organizmusok, amelyek egy másik élőlényben – esetünkben az emberben – élősködnek. Ráadásul nem csupán az emésztőrendszerben lehetnek jelen, hiszen a paraziták az izmokban, az agyban, a szemben és a bőrben is megtelepedhetnek. Egyes számítások szerint legalább százféle különböző galandféreg, horogféreg és egysejtű parazita leselkedik ránk. A paraziták elsősorban a szennyezett vízzel és élelmiszerekkel – különösen a disznóhúsból előállított termékekkel, a füstölt sonkával és kolbászokkal kell vigyázni – kerülhetnek a szervezetünkbe, míg elszaporodásukhoz a vegyszerek, a higany és az antibiotikumok túlzott használata is hozzájárul.
.

A Herxheimer reakció a szervezetnek egy rövid ideig tartó "méregtelenítő", gyulladásos folyamata, amelyet a különböző kórokozók, patogének -így pl. baktériumok, gombák, vírusok, paraziták- kihalása során nagy mennyiségben felszabaduló mérgek (toxinok) váltanak ki.

A jelenséget az osztrák Prof.Dr. Adolf Jarisch (1860-1902), majd később a Németországban dolgozó Dr. Karl Herxheimer (1861-1942) írták le. Mindketten bőrgyógyászként szifiliszes betegek sebeit gyógyították. Munkájuk során észrevették, hogy a kezelés megkezdését követően a betegek lázszerű tüneteket produkáltak, illetve sebeik átmenetileg rosszabbodtak. Érdekes módon, a szélsőségesebb reakciókat mutató betegek előbb gyógyultak.

Bármilyen ilyesztően hangzik is ez az egész, nyugodj meg, ez látod teljesen természetes reakció. Arról van szó, hogy a bennünk lévő élősködők nem kapják meg a számukra megfelelő tápanyagot, kiéheznek és elpusztulnak. Ilyenkor a májra mint legfőbb méregtelenítő szervünkre jóval több munka hárul, érdemes munkáját megtámogatni.

Erre ezt a készítényt ajánlom, amit a képre kattintva megvásárolható:

Tehát ne add fel, ez az az időszak, amin át kell esni, tekints inkább örömmel a megtisztulás időszakára.

Fogyassz sok folyadékot, pihenj le, most nem kell megerőltető dolgokat végezned.

Használd fel ezt az időszakot lelked megtisztulására is...engedj el olyan dolgokat az életedből, amik már nem szolgálják javadat.

Elain Gottschall könyvében írja, hogy megfigyeléseik alapján a diétát gyógymódként elkezdő, bélbetegséggel küzdő egyének néhány hónap múlva átmeneti visszaesést tapasztalthatnak a gyógyulási folyamatban.

Én ezt klienseimnél kb.1,5-2 hónap múlva szoktam tapasztalni.

Elain csak kitartásra biztat. A hosszabb időtávlat érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a diéta lényeges pontja a tüneteket okozó baktériumok kiéheztetése a számukra táplálékul szolgáló élelmiszerek megvonásával.

Ez a folyamat több időt vesz igénybe mint a gyógyszeres kezelés, ugyanakkor az életmódbeli változás megfelelő környezetet teremt a bélrendszerben, hogy az eredmény tartós is maradjon.


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon