Blog

Hisztamin érzékenység


A hisztamin, a szervezet biológiai védelmi rendszerének egy része sokféle táplálékforrásban is megtalálható: pl. erjesztett ételek, hal, hús, sajt, ecet, alkohol, valamint néhány gyümölcs és zöldség.

Az egyéb élelmiszerek hisztidint tartalmaznak, amelyet bizonyos baktériumok bélben történő emésztése során hisztaminná alakítanak át. Egészséges szinten és a megfelelő helyeken a hisztamin szükséges a normális emésztési folyamat és az alvás-ébrenlét ciklus, valamint a működőképes immunrendszer számára. Másrészt túl sok hisztamin kellemetlen mellékhatásokat okozhat, mint a kiütés, viszketés, fülledt orr, duzzanat, fejfájás és emésztőrendszeri panaszok.

Mindegyik személy a hisztamin érzékenységét az élelmiszerekben a jelen lévő hisztamin mennyisége és a szervezet természetes hisztamin-metabolizáló mechanizmusának hatékonysága függvénye. Úgy tűnhet, hogy a hisztamin érzékenységének kellemetlen mellékhatásainak elkerülése csak a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek kiküszöbölése, de az ilyen korlátozott étrend megfosztja a kiegyensúlyozott táplálkozás testét, és megnehezíti az étkezés élvezetét. Az egészséges bélrendszer kulcsfontosságú tényező a normál hisztamin-anyagcserében és az egészséges hisztaminszintben a szervezet egészében.

A bélben lévő sejtek DAO (diamin-oxidáz) enzimet termelnek, amely a hisztamint az emésztőrendszerben lebontja. Egészséges egyéneknél a DAO felelős azért, hogy a lenyelt hisztamin többségét folyamatosan a szervezetben keringesse. A "jó" baktériumok (azaz probiotikumok) kiegyensúlyozott sokféleségét tartalmazó egészséges bél mikrobioma elengedhetetlen az egészséges bélgát fenntartásához, és az egészséges sejtek a bélgátban a normál DAO szint fenntartásához szükségesek.

Mik lehetnek az okok?

 • DAO enzim-blokkoló gyógyszerek

 • bélflóra zavarok, bélbetegségek (pl. vírusfertőzés, SIBO, irritábilis bélszindróma)

 • hormonális zavarok stb.

.Leggyakoribb tünetei:

 • bőrpír, csalánkiütés, ekcéma, viszketés

 • (migrénszerű) fejfájás, szédülés, heves szívdobogásérzés

 • orrfolyás, orrdugulás, nehézlégzés, ritkán asztmás roham

 • torokfájás, torokviszketés

 • puffadás, gázosodás, hasfájás, görcsök, hasmenés

 • hányinger, hányás

A baktériumok, amelyek a mikrobiomot alkotják az emberi bélban, számos speciális célt szolgálnak. Úgy gondolják, hogy bizonyos probiotikus fajok populációinak szelektív kiegészítése megváltoztathatja a bélben lévő fermentációs végtermékek szintjét, és támogathatja a konkrét egészségügyi célokat. Bár igaz, hogy bizonyos baktériumok, amelyek az egészséges bélben találhatók, felelősek a hisztidin hisztaminná történő átalakításáért, amely problémákat okozhat a hisztamin intoleranciában szenvedő egyénekben, míg mások segíthetnek a hisztamin és más biogén aminok lebontásában, és megerősítik az egészséges bélgátlót.

Ez különösen fontos lehet azok számára, akik hisztaminérzékenységgel vagy intoleranciával rendelkeznek, mivel a megnövekedett intesztinális permeabilitás lehetővé teszi, hogy a bevitt hisztamin több legyen a bélből a keringésbe.

Hisztamin -intolerancia kezelése nem egyszerű folyamat, pontosan meg kell vizsgálni az okokat, amelyek kiválthatják. A gyökérokok kezelésével azonban sokkal jobbá válik az életminőség és a szervezet beindítja saját gyógyító folyamatát.

Egyoldalú táplálkozással nem érdemes "gyógyítani".hiszen ez további tálálkozási zavarokhoz vezethet.

Szakszerű tanácsadásért kérd segítségemet:

www.angelakulcsar.com/services


Featured Posts
Archive
Follow Me
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Pinterest Icon