Blog

Mi a kapcsolat a pazsmirigy alulműködés és az alvási problémák között


 

Frissen reggel mosolygósan felébredni, majd egy jó nagyot nyújjtózkodni és kipattanni az ágyból és fitten, energikusan kezdeni a reggelt. Ugye milyen jó lenne? Az hiszem ez a pajzsmirigy alulműködőknek sokszor csak álom.

Egyre több kutatás eredménye mutatja, milyen fontos az alvás. A szabálytalan alvásminták összefüggésben lehetnek a daganatos megbetegedésekkel, az inzulinrezisztenciával és egyéb betegségek kialakulásával.

Pajzsmirigy problémával küzdő klienseim 50%-a beszámolt arról, hogy éjszaka általában 2-3 óra tájékán felébred, nehezen vagy egyáltalán nem tud visszaaludni.

A pajzsmirigy alulműködés zavarja az alvás folyamatát, viszont jó minőségű alvásra van szükség ahhoz, hogy a pajzsmirigy működése javuljon.

Tehát mi a megoldás? Ügyfeleimmel feltárjuk mely egyensúlytalanságok okozzák az alvási zavarokat, majd kompenzáljuk ezeket a hiányokat.

Az elalvás és az alvás minőségét nagyban befolyásolja a máj állapota. Mikor a pajzsmirigy alulműködővé válik, a máj elveszíti a glikogén termelésére és tárolására való képességét. A glikogén a glükóz poliszacharidja; funkciója a rövidtávú energiaraktározás az sejtekben. Főleg a máj és az izmok raktározzák. Különösen éjszaka fontos a glokén szerepe mivel a glikogén megakadályozza, hogy összeomoljon a vércukorszint. Alvás közben hajlamosabbá válhatunk a vércukorszint csökkenésére.

A vércukorszint csökkenése kiváltja az adrenalin hullámot, amely felébreszt és megakadályozza a visszaalvást. Az adrenalin természetes módon is emelkedik hajnali 2-3 óra között, ez a természetes emelkedés alacsony vércukorral kombinálva nagyon erős tüneteket produkálhat. Előfordulhat hirtelelen légszomj, pánikroham, erős szívdobogás, apnoe.

Nézzük hogyan tudjuk kompenzálni: 1. Cukor-só

Mind a cukor, mind a só segít a test stresszválaszának elnyomásában és szabályozásában.

Ez a cukor és só kombinációja terápiásan alkalmazható az adrenalin emelkedésének megakadályozására éjszaka vagy a megemelkedett adrenalin csökkentésére. Egyrészt hosszabban és jobb minőségben tudunk aludni, másrészt éjszakai felébredésnél is alkalmazható visszaalvásra.

Forrás: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11578533

A recept egyszerű: 1 dl narancslébe keverjünk 1/8 teáskanál sót. Lefekvés előtt idd meg a felét majd tedd az ágyad mellé. Ha éjszaka felébrednél, ne kelj ki az ágyból (adrenalin szint megemelkedik) csak idd meg a maradékot.

Az éjszakai adrenalincsúcs minimalizálása érdekében a vércukorszintet lassú felszívódású szénhidrátokkal kell szinten tartani napközben a jobb alvás érdekében. Vannak olyan esetek, mikor szükséges egy lefekvés előtti "éjszakai" étkezés, ezáltal elkerülhetjük a hajnali adrenalin szint kiugró emelkedését.

2. Endotoxinok

Az endotoxinok a bélben lévő baktériumok által termelt toxinok. A bélbaktériumok különösen aktívak éjszaka és teliholdkor. Az endotoxin nemcsak a stresszhormonok szintjét növeli, hanem az

• Ösztrogén

• Szerotonin

• Hisztamin szintjét is

A bélben lévő baktériumok szintjét székletteszttel itt tudjuk ellenőrizni.

Hormon- és bélszakértőként szívesen segítek ezeket a problémákat megoldani.

Konzultációra itt lehet bejelentkezni:

https://www.angelakulcsar.com/services

3. Stresszcsökkentés glicinnel

A fehérjék jelentős hatással vannak alvásunk minőségére. A glicin aminosav, amely természetes nyugtató és alvásjavító hatással rendelkezik. Külön kiemelkedő tulajdonsága a növekedési hormon fokozása. Képes eltávolítani szervezetünkből a toxikus anyagokat, nyugtató hatással van az agyra, elősegíti a sejtvolumenizációt.


4. Szerotonin szint visszaszorítása CO2 légzéssel

A pazsmirigy alulműködésnél ismert, hogy csökken a test hőmérséklete, amely megakadályozza az alvás mély állapotát. Mindennek megvan a maga anyagcseréje.

Ha a pajzsmirigy alulműködövé válik, akkor az egészséges oxidatív anyagcsere károsodik és megakadályozza a szervezet számára, hogy az esszenciális széndioxidot előállítsa.

Amikor a széndioxid szintje csökken, a szerotonin termelése nő. A szerotonin nemcsak "boldogsághormon" hanem stresszaktivátorként is működik. A szerotoninszint emelkedése csökkenti az energiatermelést és csökkenti a testhőmérsékletet amely megakadályozza a regeneráló mély alvást. Többek között ezért is alacsonyabb a testhőmérséklet pajzsmirigy - és mellékvese alulműködőknél. A mély alvás hiánya sajnos bőrünkön is meglátszik.

Ha ez a nyugtalan állapot a széndioxid hiánya miatt következik be, akkor a mély nyugodt alvás javításának egyszerű módja a széndioxid megtartsának növelése.

Legegyszerűbb módja a papírzsákos légzés. Papírzsákba való be- és kilégzéssel hatékonyabb CO2 koncenrtrációt érhetünk el. Néhány percig papírzacskóba történő be- és kilégzés általában elegendő ahhoz, hogy a széndioxid terápiás hatású legyen. Figyelem, ez a gyakorlat csak pár percig tarthat, oxigénre természetesen szükségünk van! Ez csak időleges hatás, így napközben többször is el lehet végezni a gyakorlatot, de lefekvés előtt mindenképpen javaslom. Éjszakai felébredésnél is haszno segítség a szerotonin szint visszaszorítására.

Használható alvási apnoe javítására is.

5. Pihentető alvás T3 hormont szedőknek

Pajzsmirigy alulműködés állapotában a sejtek nem jutnak elegendő T3 hormonhoz, így nem jut elegendő energia sem. Ha a sejtek nem kellőképpen energizáltak akkor maguk sem tudnak kellő energiát termelni. Amikor a sejtek nem tudnak pihenni, ez károsítja az alvás minőségét.

Ha csak lehet nem javaslom a T3 hormon szedését, hiszen arra kellene ösztönöznünk szevezetünket, hogy maga állítsa elő a T4 hormonból. Vannak azonban olyan esetek pl. pajzsmirigy eltávolító műtét amikor szükséges T3-t szedni.

Mivel a T3 felezési ideje rövidebb ( erről bővebben itt írtam), rövidebb ideig marad aktív a szervezetben, A napi hormonadagot érdemes két részletben bevenni: egyik felét reggel ébredéskor, másik felét lefekvéskor. Ha csak naponta egyszer jutnak a sejtek T3 hormonhoz akkor estére nem aktív, a sejtek energiahiányosak lesznek, így az alvás minősége is romlik.

6. Magnézium

A pajzsmirigy alulműködés, a stresszhormonok túltermelése, az ösztrogéndominancia mind hozzájárulnak a magnézium szintek csökkenéséhez. A pajzsmirigy alulműködők krónikusan magnéziumhiányosak. A magnézium elengedhetetlen mind a megfelelő pajzsmirigy funkcióhoz, mind a sejtenergia termeléshez. Javítja az alvást, javítja az energiatermelést ezátal lehetővé téve a sejtek pihenését.

Általában a szájon át szedett magnéziumnak 30-50%-os a felszívódása, azonban ha emésztési problémák vannak ez lecsökkenhet 20%-ra. Pajzsmirigy alulműködésnél csökken az enzimek termelése, az emésztés, így eleve károsodik a szájon át bevett magnézium felszívódása.

Magnézium pótlására leginkább a bőrön keresztül felszívódó magnéziumot ajánlom, katt ide.

Lefekvés előtti Epsom sós fürdő különösen relaxáló.7. Fényterápia

Érdekes dolog, de sötétség stressz a szevezetünk számára, növeli a stresszhormonokat és csökkenti az anyagcserét. Az alvás egyik célja, hogy megvédjen minket a sötétség stresszhatásaitól. Pajzsmirigy alulműködésnél amikor az anyagcsere amígy is alacsony, a sötétség még tovább csökkenti, néha akár túlságosan is lecsökken. Ugyanúgy mint a magnézium adagolásánál, fényterápiával ugyanezt a hatást érhetjük el. A fényterápia segít egy fontos metabolikus enzim aktiválásában, amelyet citokróm-coxidáznak neveznek, ami elengedhetetlen az egészséges sejtenergiatermeléshez és a relaxációhoz. A napfénytől a lefekvésig tartó időszakos fényterápia segítségével hatékonyan segíthetjük megakadályozni a sötétség stresszét, miközben fenntartja az alváshoz szükséges anyagcserét.

Természetben való séta, napfény, fényterápiás lámpák sokat segíthetnek.8. Mellékvese támogatása


Mellékvese problémák kezeléséről ebben az írásomban lehet bővebben olvasni : https://www.angelakulcsar.com/post/2018/02/27/mellékvese-fáradtság Mellékvese támogatására legjobb a Rózsagyökér és az Ashwaganda, természetes

adaptgén hatásukkal csökkentik a stresszt így az alvás is pihentetőbbé válik.
Ha tesztett írásom, tanításom oszd meg a bejegyzést, hogy másokhoz is eljusson.

Angela Kulcsar

www.angelakulcsar.com


Featured Posts