Blog

Rizs árnyoldalai


Tudatos, szakemberrel vezetett életmódváltással nagyon szép eredményeket érhetünk el, szakértelem nélkül belevágni étrendi változtatásokba bizony veszélyessé is válhat.

Sokan követitek a gluténmentes diétát, aminek eredményeképpen átváltotok egyoldalú táplálkozásba. A gluténmentes diéta magában sokszor megoldás is problémákra, de gyakran tapasztalom, hogy helyette csak rizst fogyasztotok. Az egyoldalú táplálkozás sosem jó! Ha folyamatosn rizst fogyasztasz, ugyanoda jutsz, mintha gluténes termékeket fogyasztanál.

Tapasztalatom szerint egyre emelkedik a rizsre érzékenyek száma, sajnos a magas arzéntartalma miatt. Általában gombaellenes szerekkel is kezelik így bizony kellőképpen felboríthatja a mikrobiomot. A rizs alapú termékek mintegy 58 százalékánál kimutatható a magas arzénszint. Különösen veszélyes ez kisgyermekekre, hiszen testsúlyukhoz képest sokkal több rizst esznek, ezáltal fejlődésükben is zavar keletkezhet.

Gluténmentes diétánál favorit, hiszen olcsó, könnyen elkészíthető, kedvező glikémiás indexe van. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak rizst, nagyobb eséllyel alakul ki daganat, cukorbetegség, érrendszeri elváltozások, idegrendszeri problémák (ez Ázsiában is egyre növekvő problémát okoz)

Arzéntartalmát azonban bizonyos technikákkal csökkenthetjük.

Rizs elkészítése

Egy adag, azaz 100 gramm szárított európai rizs annyi arzént tartalmaz, mint 5 liter víz. A túladagolás elkerülése érdekében érdemes csökkenteni a rizses készételek fogyasztását, ugyanakkor az otthon főzött rizs esetében megfelelő konyhai technikát alkalmazva csökkenthetjük arzéntartalmát.

Az arzén legalább 80 százalékától megszabadulhatunk, ha a rizst előző este beáztatjuk, majd főzés előtt alaposan lemossuk, átöblítjük, és öt rész vízzel készítjük el. Áztatás nélkül ugyanennyi vízzel az arzén körülbelül fele távozik.

Amennyiben a főzési arány két rész víz, egy rész rizs, a méreganyag mennyisége szinte egyáltalán nem változik!!!

Túladagolásának tünetei: szegycsont mögötti fájdalom, hányinger, hányás (véres-nyákos), vizes hasmenés, vérnyomás leesése.

Nem azt mondom, hogy ne fogyaszz rizst, hiszen nagyon sok kedvező hatása van.... csak arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy ne minden nap. Mint mindenben, itt is az arany középút az ajánlott. Próbálj meg organikus, bio vagy ellenőrzött terméket vásárolni.

Ha úgy érzed, puffadsz a rizstől vagy szokatlan tüneteket pl. hasmenést, kiütéseket okoz, érdemes ez egy Foodteszten ellenőrizetni, lehet érzékeny vagy rá.

Saját gyógyulásom során a rizs volt az, amire végképp nem gondoltam, hogy prroblémás lehet. A Foodtest 200+ segített megtalálni a rejtett okot, magas értékent mutatott az ételintolerancia vizsgálaton.

Sajnos nemcsak ott, elvégeztem vizeletből a nehézfémteheltség vizsgálatot.....és sajnos ott is magasan jelzett az arzén. Kb. 1 éve történt ez a vizsgálat, azóta nem fogysztok rizst, az arzén szintem viszont még most is magas. Szűrt vizet fogyasztok, nincs arzén tartalma.

Ha szeretnéd megnézetni értékeidet:

Foodteszt 220+ Ételintolerancia teszt

Megredelhető ITT

5000 ft értékű kuponkód: JAK20180703

Medivere nehézfémteszt vizeletből:

Megrendelhető ITT

A tesztek kiértékeléséhez 15 perces ingyenes konzultációt biztosítok!

www.angelakulcsar.com

A bejegyzés hirdeést tartalmaz és a saját tapasztalataimat tükrözi.


Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon