Blog

Neuro-Endo-Immunrendszerek diszregulációja


Így a Neuroscience konferencia után, mint ígértem, írok Nektek ebben a témában is.

Nagyon gyakran panaszokkal érkeztek hozzám: fájdalmak, szorongás, depressziós problémák, bélrendszeri problémák stb.

Ezek a dolgok azonban tünetek. A fáradtság gyakran ott van a háttérben.

A neurológiai tünetek, mint a fáradtság, a rossz hangulat vagy a kognitív károsodás valójában következmény és nem igazán az oka annak, hogy mi történik.

A klinikai ok valójában az immunrendszer.

Az immunrendszer problémája mindig az, hogy az immunrendszernek nincs hangja. Az immunrendszer csendes. Az immunrendszer hangját valójában az idegrendszer közvetíti. Az idegrendszer biztosítja a tipikus tüneteket, a rossz hangulatot, a motiváció hiányát, a kognitív károsodást.

Mivel a testünk integrált egység, így rendszerben kell látni a problémát. A rendszerben, ha bármikor probléma van, az automatikusan hat a másik rendszerre, így az endokrin (hormonális), az idegredszer és az immunrendszerre, de hozzákapcsolhatjuk a bélrendszert is, mivel ott van a második idegrendszerünk.

A betegségek többsége Neuro-Endo-Immun tevékenységek diszregulációja

Tehát a gyulladás, mint gyökérok a test minden rendszerét érinti, terápiáim során ezért is foglalkozom minden tényezővel.

A neurológiai immunrendszer problémái a klinikai állapot fő hajtóerejévé válhatnak.

A legújabb felfedezés. hogy a neurotraszmitterek nem csak az idegrendszerben vannak, hanem az immunrendszer is termel!!!

A szervezetben rendnek kell lennie, így működik minden harmónikusan, ez olyan, mint egy nagytakarítás. Nagytakarítás után Te is sokkal jobban érzed magad otthonodban.

A mitokondriumok segíségével a neurotranszmitterek is részt vesznek az eneriatermelésben. A neurotranszmitterek nagyon hasznos biomarkerekké válnak, általuk megtudhatjuk mi folyik a szervezetünkben. Több mint 100 féle neurotranszmitter és neuropeptid van és ezekből van néhány jelentős, amelyek valójában a rendszerünk mozgatórugói.

Idegrendszerünk nem statikus rendszer, folyamatosan reagál az ingerekre, kihívásokra, alkalmazkodásra.

Nem burokban élünk, az élet mindennapos kihívásaival kell szembenéznünk.

Ráadásul meg kell küzdenie szervezetünknek a bennünk élő vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal és egyéb kórokozókkal, küzdenie kell az exogén és endogén környezeti toxikus hatásokkal, táplálékintoleranciával, a genetikával, régebbi problémák miatti szervkárosodásokkal.

Ha a gyulladás okát eltávolítjuk ill. csökkentjük a behatásokat, ezáltal az immunrendszerünk is nyugodtabbá válik. Terápiám során az általam kidolgozott és kipróbált gyulladáscsökkentő protokollal dolgozom, hiszen magam is több autoimmun betegségből gyógyultam.

Elsők között a Hashimoto autoimmun pajzsmirigy gyulladás és Sjörgen syndroma

100%-os teljes gyógyulás, a másik a Rheumatoid Atrhritis diffúz változata, amely az összes belső szervet megtámadja. Itt 95%-ban vagyok gyógyult, immunológiailag teljesen rendben, néhány baktériummal van még munkám, de itt is nagyon szép javulás mutatkozik.

Azonban, ha az immunrendszer helyreáll az idegrendszer még nem követi! Erős támogatásra van szüksége, hogy visszaálljon.

Klnikai kórképekben azonban még mindig ott lehet a gyulladás, az oxidatív stressz. Az akut gyullads a szervezet gyors és jótékony válasza, a krónikus gyulladás viszont időzített bomba.

Krónikus gyulladás néhány példája:

• álmatlanság

• szívbetegség

• cukorbetegség

• IBS

• székrekedés/hasmenés

• Alzheimer kór

• Parkinson kór

• ADD, Autizmus

• depresszió, szorongás

• súlyproblémák

• autoimmun problémák

• krónikus fertőzések

• daganat

A gyulladás mértékét mérhetjük a laborereményekből is:

- akut gyulladás CRP

- süllyedés ( We)

- ferritin

- gyulladásos citokinek TNF-alfa, IL-1, IL-2 stb.

- neuroranszmitterek ( glutamát, glicin,norepinefrin, Fenetilamin, dopmanin PEA stb.)

- oxidatív stresszjelzők ( DOPAC, 5-HIAA, a kinurénsav, a kinolinsav stb.)

Mi köti össze az idegrendszert az immunrendszerrel?

A szabadgyökök.

A neurológiai útvonalakat a szabadgyökök szabályozzák.

• HPA útvonalat .....Mellékvese fáradtság!

• triptofán útvonalak

• tirozin útvonalak

• szteroid útvonalak

Tehát mi az oxidatív stressz? Ez valójában a szabad gyökök és a test közötti egyensúly antioxidáns rendszere. Ideális helyzetben mindig van egyensúly az oxidálószerek és az antioxidánsok között.

Az oxidatív stressz akut helyzet és a szervezet antioxidáns rendszere valójában nem képes inaktiválni vagy pufferelni a szabad gyököket kellő vagy hatékony módon. A sérült triptofán út hatása a a szabad gyökök hatása. A végeredmény a csökkent szerotoninszint, ami hozzájárul a depresszió, az álmatlanság, a szorongás vagy az Irritábilis bél szindrómához. A tirozin-út egyensúlyhiánya csökken, ami a norepinefrin csökkentését eredményezi. Csökkent dopamin, csökkent szimpatikus funkció, majd végül imegjelenik a fáradtság, a depresszió, a függőség, a súlygyarapodás.

Igen idetartozik az alkohol, drog, cigaretta, játékfüggőség is.

Ezen útvonalak beszabályozásával az ilyen jellegű problémák is megszüntethetők.

Mint láthatjátok, krónikus esetekben az idegrendszer támogatása is szükségessé válik.

Miért fontos ez? Pl. egy elbagatelizált Candida fertőzésnél a gyulladásos citokinek is drámaian megemelkednek. Amint visszaállnak a citokinek, a neurotranszmittereket is érdemes ellenőrizni, mert ezért nem szűnnek meg a problémáid.

Ha szeretnéd a neurotranszmitterek állapotát elenőrizni, erre is van lehetőség a Laborexpressnél, itt a weboldalukon lehet megrendelni a Neurotranszmitter vizelettesztjüket.

Ha a Laborexpresstől rendelsz bármilyen vizsgálatot, tanácsadóhoz írd be a nevem így 15 perces ingyenes kiértékelő konzultáció is jár hozzá.

https://webshop.laborexpress.hu/laborvizsgalat-hormonanyagcsere-vizeletbol-nor-adneralin-dopamin-gaba-glutamat-szerotonin

Ugyanitt oxidatív stresszjelzők vizsgálata is elérhető.

Érdekelnek írásaim? Szeretnék magas szakmai színvonalon minél több információt megosztani veletek, hogy életminőségeteket tudjátok javítani, boldogan és egészségesen éljétek életeteket, hiszen ez a legdrágább kincs. Ha nincs egészség, boldogság sincs.

Sokan kérdezitek, hogyan lehet kapcsolatba lépni velem:

Bőveben itt rólam:

ITT

• Konzultáció:

Itt a weboldalon lehet bejelentkezni:

ITT

• VIP Tagság:

itt magas szintű szakmai cikkek, tanítások, egészségjavító javaslatok vannak, havonta 15 perces ingyenes konzultációval. A tagsághoz ingyenes csoport is tartozik, ahol át tudunk beszélni minden problémádat.

Tagsági díjat itt lehet befizetni:

ITT

• Szakmai Mentor Program:

Elsősorban szakembereknek de érdeklődőket is szívesen látok. Itt magasabb szakmai szinten írok cikkeket, amelyekből nagyon sokat lehet tanulni. Ha szakember vagy, ezekkel a tudásanyagokkal fejlesztheted munkádat. Esetleírásokat is meg tudunk beszélni.

Tagsági díjat itt lehet befizetni:

ITT

• Ingyenes csoport gyógyulni vágyóknak:

Rengeteg hasznos információkkal, kérdezz-felelek lehetőséggel, támogató közösséggel

https://www.facebook.com/groups/237571429981313/

• Ingyenes szakmai csoport:

ITT

Email címem: functionalmedicinetherapy@gmail.com

Szeretettel,

Angela Kulcsar

Functional MedicineTherapist

Nitritionist

Bélproblémák szakértője


Featured Posts